facebook
izomszakadás muaykrem

Izomszakadás – az erőnléti edzés veszélye.

 

A sportolás nagyon fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozott, energikus, egészséges életmód kialakításában. Mindenki számára megvan a tökéletes mozgásforma, ám, mindenkinél fent áll annak a lehetősége, hogy egy rossz mozdulat során lesérül. Különösen igaz ez akkor ha erőnléti edzést végzünk, ami fokozottan veszi igénybe az izomzatot.

 

Mi az az erőnléti edzés?

 

Amikor edzünk az izomrostok teljesen összehúzódnak, nincs részleges összehúzódás, ezért mindig annyi izomrost húzódik össze, amennyi feltétlenül szükséges a mozdulat végrehajtására. Minél több izomrostot aktivál az idegrendszer annál nagyobb erő jön létre.

 

Tehát, hogy az erőnlétet fejleszteni tudjuk minél több izomrostot kell megdolgoztatni. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy összetett gyakorlatokat végzünk, amikhez több izomcsoport együttes munkájára van szükség, vagy végezhetünk preventív gyakorlatokat is, ahol a terhelés mértéke játszik fontos szerepet.

 

Ez azt jelenti, hogy a dinamikusan végzett gyakorlatok( küzdősportok, trx, crossfit…) során az úgynevezett fékezési erő játszik nagy szerepet, egy izolált gyakorlatnál pedig a jól megválasztott súly mértéke és a pihenőidő kapcsolata lesz fontos.

 

Izolált gyakorlatnak

azt nevezzük, amikor a gyakorlat végrehajtása közben csak egy izületben történik elmozdulás. Legjellemzőbb területe a kondis gyakorlatok, súlyzós edzés.

 

Az erőnléti edzéseknek köszönhetően nem csak az erő- és állóképesség fog fejlődni, hanem sokkal koncentráltabban fogunk tudni megdolgoztatni egy izomcsoportot.

 

Miért olyan veszélyesek a kondis gyakorlatok?

 

Egy edzőteremben ma már mindent kipróbálhat az ember. Egy helyen megtalálható minden, ám egy szakavatatlan ember számára rengeteg a veszélyforrás. Kezdjük a kondis gyakorlatok előtti bemelegítés fontosságával. Amennyiben a bemelegítés nem szakszerű, az izomszakadás jóformán elkerülhetetlen.

 

A kondis gyakorlatok közé tartozik ugyanúgy a trx, saját testsúlyos edzések, súlyzós edzések, sok helyen box, thai box oktatás is történik. Az oktatás keretein belül nem csak egy általános, hanem egy sportág specifikus bemelegítés is történik ami megvéd minket a sérülésektől.

 

Ellenkező esetben egy hirtelen mozdulat, vagy a túl nehéz súly használata a gyengébb izomzat kárára mehet. Kialakul egy rándulás, részleges- vagy teljes izomszakadás.

 

A bemelegítés által megnő a szervezet vérellátása, bemelegszik az izomzat aminek hatására rugalmassá és mozgékonnyá válik. Egy rendesen felkészített szervezet sokkal könnyebben alkalmazkodik a terhelésre, így az izomszakadás is elkerülhetővé válik.

 

Nem csak a bemelegítés, a nyújtás ugyanolyan fontos szerepet kap.

 

Az általános bemelegítés után megkezdődik a szervezet terhelése. Terhelés hatására az izomzat fájdalmassá és feszessé válik. Amennyiben a nyújtás edzés után nem kap megfelelő hangsúlyt, az izmok megrövidülhetnek. A mozgástartomány beszűkül így a következő edzés már sokkal veszélyesebb lesz.

 

Ebben az állapotban az izomzat nem képes ugyanúgy funkcionálni, a bemelegítés sem lesz olyan hatásos, a gyengébb pontokon pedig könnyen kialakulhat az izomszakadás.

 

A nyújtás tehát segít az izmok edzés előtti állapotát visszanyerni. Ez akkor is igaz, ha már rendelkezünk sérüléssel, és ennek következtében valamelyik testrészünk nem úgy funkcionál. Megfontolt és fokozatos lépésekkel az izomszakadás helyreállítható.

 

Sportsérülésekre krém – Namman Muay sportkrém.

 

Sportkrém használata feltétlenül fontos, nem csak a megelőzésben. A sportkrém bemelegítés során megelőzésre is és már kialakult izomszakadás kezelésére is használható.

 

Sportkrém leginkább akkor kell, ha tudjuk, hogy az izomzat amit terhelni fogunk plusz segítségre szorul. A gyenge izomzat számára már a bemelegítés is nehézkes lehet. A könnyed mozgás érdekében kenjük be a fájdalmas, feszült, húzódó területet.

 

A Namman Muay sportkrém hamar felszívódik, és vérbőséget okoz a bekent területen. Ezáltal a bekent terület több oxigénhez jut, ami segíti az izmok ellazulását. Így az izomszakadás elkerülésében fontos szerepet játszik, hiszen előre mozdítja az izom működőképességét.