facebook

Masszázskrém az izomfájdalom kezelésére.

Izomsérülés nem csak a fitneszteremben szerezhető, hanem tulajdonképpen bármilyen típusú edzés során kialakulhat. Ez a leggyakoribb sérülés forma, nem véletlen, hogy az izomsérülés mindig központi szerepet kap. Éppen ezért igyekezzünk edzettségi szintünkhöz és lehetőségeinkhez alakítani az edzés intenzitását és időtartamát, ne pedig vágyainkhoz.

 

Dolgok amiket elrontunk egy edzés alkalmával.

 

Az izomsérülés több okból is kialakulhat és több fokozatát ismerjük. Attól függően, hogy milyen edzettségi szinten vagyunk az izomsérülés bármelyik formája kialakulhat. Ahhoz, hogy elkerüljük fontos betartani az edzés legalapvetőbb szabályait.

 

Fokozatosság elve:

mérjük fel az aktuális edzettségi szintet és alakítsuk ki az annak megfelelő terhelést. Az edzettségi szint emelkedésével növelhetjük a terhelést is, használhatunk több súlyt, több ismétlésszámot vagy emelhetjük a heti edzések számát is.

 

Bemelegítés:

a bemelegítés hatásai közül a sérülések elkerülése a leghangsúlyosabb. A fokozatosan megkezdett mozgás vérkeringést fokoz, növeli a folyadéktartalmat és hőmérsékletet a kiemelten működő szervekben. Ennek következtében rugalmasabbá, nyújthatóbbá válnak a szövetek, csökken az ínak, izmok merevsége. Ezen felül pszichésen is ráhangol a megnövekedő terhelésre, ezáltal növelhetjük a teljesítményünket.

 

Nyújtás:

terhelés hatására az izmok befeszülnek és megrövidülnek. A nyújtás segít visszaállítani a szövetek eredeti állapotát, hogy a mozgásterjedelem ne szűküljön be. Rendszeres elhagyása az izmok és szalagok jelentős megrövidülését eredményezi ami funkcionális problémákat okoz.

 

Edzés hatására kialakuló izomsérülés fajtái.

 

Az izomműködés legalapvetőbb formája az erőkifejtés. A dinamikus erőkifejtés izomhossz rövidüléssel majd növekedéssel jár. Amennyiben ez az erőkifejtés nagyobb mértékben történik meg mint amennyit a szervezet elbír bekövetkezik az izomsérülés.

 

Általános megjelenési formája az izomgyulladás, mely általában az edzést követő napon jelentkezik. Nem összekeverendő az izomlázzal. Izomgyulladás azokban az izmokban keletkezik melyeket jobban megdolgoztattunk a kelleténél. Ilyenkor mozgatásra heves fájdalom jelentkezik, az izom beduzzad, kipirulhat, esetleg még be is lázasodhatunk. Nem súlyos elváltozás, 1-2 nap leforgása alatt helyreáll, azonban nagyon jól felhívja a figyelmet a fokozatosság elvére.

 

Az izomsérülés súlyosabb fajtája az izomhúzódás, illetve részleges vagy teljes izomszakadás. Általában rossz edzettségű embereknél fordul elő, túlzott terhelés hatására vagy a bemelegítés elhagyása miatt. Hirtelen kialakuló sérülés forma amely azonnal, de legalább pár órán belül jelentkezik. Fájdalmas, duzzad, mozgásra és nyomásra érzékeny, durva esetekben alakbeli deformitás is jelentkezhet. Amikor néhány izomrost szakad el, akkor beszélünk részleges szakadásról, ha a rostok többsége elszakad azt teljes szakadásnak hívjuk.

 

Fontos, hogy sportolás-verseny közben észre sem vesszük a sérülést csak a pihenőidőben, edzés végeztével jelentkezik a fájdalomérzet. Ilyenkor a mozgást azonnal abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

 

Masszázs és nyújtás az izomsérülés ellen.

Az izomsérülés bekövetkezése után feltétlenül fontos a rehabilitációs jellegű mozgások végzése, illetve egyéb regenerálódást segítő eszközök használata.

 

Mivel izomszakadás után az izomzat mozgásképtelenné válik fontos az azonnali jegelés, pihentetés és gyulladáscsökkentés. Masszázskrém használatával egyszerre több pozitív hatású kezelés egyszerre lefedhető. A Namman Muay sportkrém, izomlazító masszázskrém is egyben.

 

A fájdalmas, duzzadt, sérült izomzatnak különböző külső segítségre van szüksége, hogy a sérült szövetek minél hamarabb visszanyerjék eredeti állapotukat és rugalmasságát. Ebben segít a Namman Muay masszázskrém ami hatóanyagainak köszönhetően nem csak fájdalomcsillapításra képes, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

 

A masszázs a nyújtáshoz hasonlóan rehabilitációs készséggel rendelkezik. Masszázs hatására az izomzat elkezd bemelegedni, az izomszövetek megtelnek vérrel, ezáltal pedig több oxigénhez jut. A több oxigén gyorsabb salakanyag elszállításhoz vezet, ezzel segíti a sérült terület helyreállítását.

 

Masszázs mellett a nyújtás sem elhanyagolható. Attól függően melyik izom sérült, speciális nyújtó gyakorlatokat kell végezni. Így a sérült terület fokozatosan visszanyeri rugalmasságát és terhelhetőségét. A Namman Muay sportkrém bármelyik fázisban használható, használjuk azonnali segítségként a könnyedebb mozgás és azonnali regenerálódás érdekében.