facebook

Nyakmerevség kezelése.

A nyaki fájdalom gyakori panasz, amely bármely korosztályt érintheti és kialakulási oka meglehetősek sokrétű. A gerinc nyaki szakasza a legmozgékonyabb melyhez nem csak a nyaki, hanem a váll és hát izmai is kapcsolódnak. Mindemelett védi a gerincvelőt és a nyaki ereket, ezért nagyon fontos, hogy ne csak a sportolás közben, hanem a szabadidős tevékenységek, munkavégzés vagy alvás közben is figyeljünk a megfelelő tartásra.

 

Nyaki fájdalom, nyaki izomgörcs-merevség kialakulása, könnyebb mint gondolnánk.

 

A mai világban a testtudatosság erősítése nagyon fontos. Folyamatos rohanó és zsúfolt mindennapokban a helyes testtartás az utolsó amivel foglalkozunk. Ennek köszönhetően a nyaki fájdalom, nyaki merevség mindennapossá válik és azt hisszük ez természetes dolog. Nem így van.

 

Egy hirtelen tett mozdulat, az egész éjszakán át kényszertartásban lévő nyak (rossz párna, nem megfelelő fekhely) edzés közben helytelen testtartás, fejforgatás, vagy a túl sok stressz is ugyan úgy képes nyaki fájdalom, nyaki merevség előidézésére.

 

Ilyenkor a nyaki csigolyák közötti kis izületek úgynevezett funkcionális blokkja alakulhat ki. Ez alatt azt kell érteni, hogy a csigolyák elmozdulnak egymástól, nyaki izomgörcs léphet fel. Heves fájdalom, mozgáskorlátozottság lesz jellemző, a nyak melletti izmok becsomósodnak, bekeményednek, érintésre fájdalmassá válnak.

 

Intő jelek, hogy a nyaki fájdalom komolyabb bajra utal.

 

A figyelmetlenség miatt kialakuló nyaki fájdalom vagy nyaki izomgörcs jellemzően napok alatt elmúlik. Ilyen az ha megfújta a nyakunkat a hideg vagy megrándult valamelyik izom. Ezek a problémák izomlazító krémmel könnyen és gyorsan kezelhetők. Vannak azonban esetek amikor a nyaki fájdalom nem múlik.

 

A következő jelek megléte esetén érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgálni mi állhat a panaszok hátterében:

  • 6 hétnél régebb óta fennálló panaszok
  • a fájdalom nem múlik, esetleg rosszabbodik
  • a nyaki fájdalom mellé különböző tünetek társulnak

 

Nyaki fájdalom kísérő tünetei amivel orvoshoz kell fordulni:

  • a gerinc érintése fájdalmas
  • indokolatlan fogyás, láz
  • hirtelen fellépő erős fejfájás
  • lüktető fájdalom a halántéknál, a fej hátsó részén
  • indokolatlan hányinger, hányás

 

Előfordulhat hogy a panaszok hátterében gerinc-porckorong-izületi betegség áll.

 

Sportártalmak melyek összefüggésben állnak a nyaki fájdalommal.

 

Nyaki merevség és nyaki izomgörcs hátterében állhatnak a nem megfelelően kivitelezett gyakorlatok. Ez a jellegű probléma nem csak akkor fordulhat elő amikor súlyzós edzést végzünk, hanem akkor is, amikor a saját testsúlyunkat használjuk fel a különböző gyakorlatok kivitelezésére.

 

Mivel a nyaki gerinc szakaszhoz a váll és hát izmai is kapcsolódnak, könnyen előfordulhat, hogy társas gyakorlatok végzése közben a gyakorlat kivitelezésére kevesebb figyelmet fordítunk. Fontos hogy mindennemű társalgást függesszünk fel addig amíg a gyakorlatot végre nem hajtottuk.

 

Ezzel megelőzhetjük a nyakfordítást, ami az izomzat megrándulásához, idegek becsípődéséhez, porckorong sérüléséhez vezet. Az ilyen típusú sérülések ugyanis nem csak a nyaki szakaszt befolyásolják, hanem könnyen kiterjedhet a felső háti szakaszra, a váll izületeire.

 

Amennyiben kezdő vendégek vagyunk például edzőteremben, érkezzünk felkészülten, vagy kérjük ki személyi edző segítségét hogy megelőzzük a sportsérülések kialakulását.

 

Nyaki izomgörcs, nyaki merevség oldása izomlazító krémmel.

 

Amikor megtörtént a baj és kialakult a nyaki izomgörcs az a további izmokra is kihatással van. Főleg akkor ha hosszabb távon jelen van a probléma. Ugyanis ha az egyik oldalunkon nyaki merevség lakul ki, az befolyásolja a másik oldal izmainak működését.

 

Izomlazító krém használata segíthet megelőzni, hogy a panaszok elnyúljanak és az ellentétes oldalon is izomgörcs lépjen fel.  

 

A Namman Muay izomlazító krém képes a frissen kialakult rándulásokat, izomgörcsöket hatásosan kezelni. A Namman Muay izomlazító krém alap összetevője a fajdbogyó egy nagyon erős gyógynövény.

 

Magas fajdbogyó tartalmának köszönhetően erősen gyulladáscsökkentő hatása van. Gyengéden masszírozzuk be az izomlazító krémet a fájdalmas területbe. Értágító hatásának köszönhetően a vérerek percek alatt kitágulnak, ami még inkább segíti a gyors gyógyulást.

Ezek a nyakfájdalmat kísérő tünetek léphetnek fel

  • Komoly fejfájás és/vagy nyaki merevség és/vagy láz és/vagy zavartság lép fel. Ezek akár agyhártyagyulladás jelei is lehetnek.
  • Végtagokban jelentkező furcsa érzések: gyengeség, zsibbadás, rossz koordináció, amit gyakran nem is kapcsolunk össze a nyakfájással.
  • Más testtájon is jelentkező ízületi fájdalmak,