facebook

Térdfájás – mi lehet a háttérben?

 

A térdfájás az egyik legelterjedtebb problémák közé tartozik. Nem csak azoknál jelentkezik akik hanyagolják a rendszeres sportot, hanem azoknál is akik rendszeresen sportolnak. Mivel a térd kapja az egyik legnagyobb terhelést életünk során, fontos kiemelt figyelmet fordítani rá.

 

Meglepő okok a térdfájás hátterében.

 

Mivel a térdfájás egy igen elterjedt probléma, sokszor nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, pedig elképzelhető, hogy a fájdalom egyszerűen megszüntethető. Ahhoz viszont, hogy a térdfájás kezelhető legyen rá kell jönni mi is okozza bajt.

 

Leggyakrabban előforduló gondok közé tartozik a mozgáshiány, vagy a túlzásba vitt sport, a túl gyenge boka- és csípőizületek, a pronáló vagy supináló lábfej.

 

Fordítsunk időt arra, hogy a fenti problémák közül melyik jelentheti nálunk a problémát, ugyanis a sport mellett, más egyszerű dolgokkal megelőzhetjük a súlyosabb problémák kialakulását.

 

Tegyünk időben a térdfájás ellen.  

 

A fentebb említett problémák közül szerencsére mindegyik könnyen kezelhető. Ezért nem is érdemes várni a megoldásukkal, hiszen ha nem törődünk vele a térdizületek és porcfelszínek bánják majd.

 

Abban az esetben ha a mozgáshiány áll fenn, például irodai munkakör miatt, a megoldás nagyon egyszerű. Kezdjünk el mozogni heti 2-3 alkalommal.

 

Ez lehet a megoldás akkor is, ha a csípő és/vagy bokaizületek gyengék. Onnan tudhatjuk, hogy ez a probléma áll fenn, hogy a boka folyton kibicsaklik. Ez esetben az izületek megerősítésére van szükség, hogy biztosítsák számunkra a megfelelő tartást. A fokozatosság elvének betartásával és az egyre nehezedő terheléssel az izületeket kellően megerősödnek, a probléma is megszűnik.

 

Térdfájás a túlzásba vitt sport miatt is kialakulhat. A fájdalom mértékétől függően pihentetni kell a térdünket, vagy visszavenni a terhelésből. Kiegészítő “kezelésnek” használhatunk a fájdalom csillapítására sportkrémet.

 

A pronáló vagy szupináló boka fontossága.  

 

Először is fontos tisztázni, hogy mit is jelent az, hogy “pronáló” és “szupináló” boka.

 

Pronáló bokának nevezzük azt, amikor a lábfej túlságosan befelé dől, és a talp nagy része, vagy egész felülete érinti a talajt. Jellemzője az alacsony boltív, ide tartozik a lúdtalp is.

 

Szupináló bokának nevezzük azt, amikor a boka kifelé dől, tehát a talp külső éle érinti csak a talajt. Jellemzője a magas lábboltozat.

 

A boka dőlését sok tényező befolyásolja, például a láb csontjainak formája, a comb és lábszár izmainak fejlettsége, különösen a vádlié, vagy a térd és csípőizület formája.

 

Bármerre is dől a bokánk, az nagyban hozzájárul a térdfájás kialakulásához. Ennek megfelelően keressünk speciálisan kialakított sportcipőt, ami segít a lábfej helyes tartásában.

 

Térdfájás ellen, használjunk sportcipőt.

 

Amikor pronáló vagy szupináló cipőt keresünk, rendszerint azzal találkozunk, hogy rendszeresen futók számára ajánlják. Futás közben amikor a lábunk a talajhoz ér, becsapódás történik, ami megviseli a boka és térd szalagokat.

 

Ezek a területek, eleve nagyobb megterhelést kapnak a rossz tartás miatt. A sportcipő csillapítja a becsapódás mértékét, megfelelő támasztást ad a bokának, ezzel elkerülhető hogy a térdfájás minket is utolérjen.

 

Hasznos kiegészítők sportoláshoz.

 

Bár ezeket a speciális sportcipőket rendszerint futáshoz ajánlják, érdemes más területen is alkalmazni, hiszen a pronáló vagy szupináló boka nem csak futás közben jelent problémát. Ezért, hogy a térdfájás ne jelentsen gondot edzőtermi környezetben is viseljük például súlyemelésnél vagy keringésfokozó edzéseknél is.

 

Mindennapi feladataink során viszont nem feltétlenül viselhetünk sportcipőt, így fontos, hogy más típusú megoldást találjunk a térdfájás megszüntetésére. Használhatunk például talpbetétet amit szinte az összes cipőbe berakhatunk, vagy vehetünk térdfájásra kenőcsöt.

 

A Namman Muay térdfájásra kenőcs az egyik legjobb gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcs. Nem csak sportoláshoz, de a mindennapi életben is használhatjuk.

 

A gyenge izületek, deformált csontok miatt könnyen rándulás vagy ficam áldozatai lehetünk. A Namman Muay sportkrém izületi és izom problémákra egyaránt használható, gyors és egyszerű megoldás a térdfájás megszüntetésére.