facebook
Muay krém

Húzódás kezelése házilag

 

Számos okot lehet találni rá, hogy elkezdjük sportolni. Fogyni, izmosodni szeretnénk, vagy csak formálódni kicsit, jobb állóképességre van szükségünk vagy csak kedvtelésből kezdjük el. Bármi is vigyen rá bennünket erre az útra, a sok emberben mind lesz valami közös. Az elhatározás, hogy életünket a sporttal szeretnénk jobbá, szebbé tenni.

 

A sportnak igen sok egészségügyi jótékony hatása van, ami viszonylag rövid időn belül elkezd kialakulni. Megnő az állóképesség, a szív és érrendszer megerősödik, fokozódik a vérkeringés, melynek köszönhetően nem csak testileg, mentálisan is fittebbek leszünk. A sport viszont átok is lehet, ha nem készülünk fel rendesen. Néhány alapszabályt tudni kell, hogy elkerülhessük bizonyos sérüléseket.

 

Húzódás, a sportolók ádáz ellensége.

 

A húzódás egy igen gyakori és fájdalmas probléma tud lenni, ha nem figyelünk kellőképp. Sportolók körében napi szinten fellépő probléma, mely a szalagok és izmok túlterheléséből, túlnyújtásából fakad. Érdemes azonban akkor is tisztában lenni a tünetekkel és kezelésével ha csak ritkábban sportolunk, ugyanis rossz mozdulatokat mindnyájan elkövethetünk.

 

Megdöbbentő, mennyi izom összehangolt munkája kell egy mozdulathoz

 

Az emberi test bonyolult “szerkezet” amiben minden összetevőnek megvan a saját maga szerepe.

Az izomhúzódás és szalaghúzódás egymástól külön kezelendő, ugyanis az izom egész testünket átölelő rendszer, míg szalaghúzódás akkor van ha a boka, térd, csípő, váll, könyök vagy csukló sérül. A test ezen pontjain ugyanis a csontok nem nőttek össze, itt a szalagok tartják, és rögzítik egymáshoz azokat.

 

Az izom- és a szalaghúzódás tünetei.

 

Akár izomhúzódás akár szalaghúzódás lépett fel, a tünetek szinte megegyeznek. Hirtelen fellépő, éles fájdalom jelentkezik, mely szinte azonnal megbénítja az embert, mozgásképtelenné válunk. A húzódás mértékétől függően, az adott területen jelentkezhet duzzadás, kipirosodás, a sérülés helyén vérömleny, szalagszakadás esetén pedig a terület besüppedése, amolyan “gödör” hívja fel a figyelmet.

 

Házi praktikák húzódás ellen – a bemelegítés

 

Húzódás igen könnyen létrejöhet, ha olyan mozdulatot, edzésprogramot csinálunk amihez az izomzat vagy szalagrendszer nem elég erős és/vagy rugalmas. Ezért nagyon fontos az edzés előtti bemelegítő feladatok elvégzése, a gyakorlatok helyes kivitelezése és saját határaink ismerete. Elsősorban ezzel tudjuk megelőzni a húzódás kialakulását.

 

Mennyi idő alatt gyógyul a húzódás?

 

Húzódás esetén a szövetekben kisebb-nagyobb szakadások jönnek létre, és ennek mértékétől függ az is, miként segíthetünk magunkon. Amint bekövetkezik a húzódás a terhelést azonnal abba kell hagyni. Ugyanis még a legenyhébb húzódás is napokig eltarthat ha nem kezdjük meg időben a kezelést, sőt, további sérüléseket kockáztatunk.

 

Szerencsére az enyhe vagy közepes húzódás orvosi segítség nélkül, magától meggyógyul. A sérült testrészt azonnal nyugalomba kell helyezni, és enyhíteni kell a fájdalmat. Erre a célra ha van kéznél használhatunk jeget vagy valamilyen regeneráló sportkrémet.

 

Izomlazító, regeneráló krém sportolóknak

 

Húzódás során az izomrostok összerándulnak, görcsbe állnak. Alapvető hiba, hogy ezt nyújtással szeretnénk korrigálni, de csak rontunk a helyzeten, hiszen a húzódás is a túlnyújtásból fakad. Amennyiben van rá lehetőség, igyekezzünk a sérült testrészt fáslizni, fix tartást biztosítani, pihentetni.

 

Húzódás kezelésének második szakasza.

 

Egy könnyedebb húzódás után a duzzanat és fájdalomérzet pár nap alatt elmúlik. Ilyenkor megkezdődik a sérült testrész újbóli FOKOZATOS terhelése, tehát a rehabilitációs folyamat. A gyógytorna tökéletes megoldás ilyen jellegű sérülések után. Elsődleges célja, hogy a beszűkült mozgástartományt helyreállítsa, az izmok és szalagok merevvé válásának megakadályozása.

 

Namman Muay krém nem csak megelőzésre.

 

A helyi fájdalomcsillapítók közül megoldást nyújthat a természetes összetevőkből készített Namman Muay krém vagy olaj. A bőrön át gyorsan felszívódik, hatása pedig igen sokáig tart. Rehabilitációs folyamat alatt tökéletes kiegészítő lehet, tágítja a vérereket a sérült területen, ami segíti a gyorsabb felépülést.

 

Naponta akár többször is bekenhetjük vele ott, ahol fáj

 

A bőrbe masszírozás után testünket kellemes hűsítés árasztja el, segít a görcsök oldásában, hogy a hétköznapi feladatainkat minél könnyebben végezhessük.