facebook

Preventív edzésmódszerek izomsérülés ellen.

 

Az izomsérülés egy igen kellemetlen sérülés, melynek számtalan formája jelentkezhet, különböző mértékben, így a kezelése is igen eltérő lehet. Ahhoz, hogy az izomsérülés kialakulását elkerülhessük, feltétlenül szükséges például a bemelegítés edzés előtt.

 

Bemelegítő gyakorlatok edzés előtt, izomsérülés ellen.

 

A preventív edzésmódszer azt jelenti, hogy minden feltételnek eleget teszünk az edzés során és utána is, hogy elkerüljük az izomsérülést és egyéb bántalmakat. A biztonsági feltételek közé tartozik a:

  • bemelegítés edzés előtt
  • határaink ismerete
  • gyakorlatok helyes kivitelezése
  • rekreáció ( Szabadidőben végzett tevékenység, mely lehet társas, egyéni, sport- vagy kulturális tevékenység, ami a mindennapi tevékenység által okozott feszültség, fáradtság oldása érdekében teszünk.)
  • regeneráció

 

Ezek mind a megelőzés feltételei, amiknek ha eleget teszünk akkor biztosra vehetjük, hogy az izomsérülés elkerülhető.

 

A megelőzést tehát komolyan kell venni, ha azt szeretnénk, hogy a sport valóban jótékony hatással rendelkezzen, ne pedig az ellentettjét érjük el vele.

 

Mire jó a megelőzés, milyen hatása van a szervezetre?

 

Ahhoz, hogy az izomsérülés bármilyen formáját elkerüljük, tisztában kell lennünk a saját határainkkal. Az edzettségi szint minden embernél eltérő, ezért érdemes egy felmérést végeztetni magunkon, hogy aztán ennek megfelelően legyen kialakítva az edzésmódszer.

 

Amint ezzel tisztában vagyunk, azt is tudjuk, hogy az edzés előtti bemelegítő gyakorlatok között mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Az edzés előtti bemelegítő gyakorlatok, azért felelnek, hogy az izmok és ínszalagok kellően bemelegedjenek,rugalmassá váljanak a fokozott terhelés elviselésére.

 

Az edzés előtti bemelegítő gyakorlatok tulajdonképpen egy fokozatosságot képeznek, ezzel készítjük fel a szervezetünket a terhelésre és hangolódunk rá mentálisan is a tevékenységre. Amennyiben a bemelegítő gyakorlatok kellő mértékben és helyesen vannak kivitelezve, elkerülhetjük a ropogó térd szindrómát vagy nem fogunk csillagokat látni.

 

Izomsérülés ellen plusz segítség a izommelegítő krém.

 

Az izomsérülés tehát úgy kerülhető el a leghatékonyabban, ha edzés előtt bemelegítő gyakorlatokat végzünk, melyek következtében az izomzat is felmelegszik. Ilyenkor az izomzatban a vérerek kitágulnak, melynek következtében több oxigén jut a szervezetbe.

 

Előfordulhat azonban, hogy ez a folyamat nem megy olyan könnyen egy régi izomsérülés miatt. Ha az izomsérülés nincs megfelelően kezelve, az izom megrövidülhet, merevvé válhat. Ezáltal a további mozgások sokkal nehezebben kivitelezhetőek, az izom megrövidül.

 

Ilyen esetekben az izommelegítő krém hatásos és gyors segítség. Az izommelegítő krém nagyjából 1 perc alatt ugyan azt a hatást éri el, amit a bemelegítő gyakorlatok. A Namman Muay izommelegítő krém, vizes alapú ezért alig fél perc alatt teljesen felszívódik és elkezdi kifejteni hatását.

 

Mindamellett hogy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, ez az izommelegítő krém értágító hatású. Kellemes meleg érzetet kelt, szó szerint ellazítja a merev izomzatot, ennek köszönhetően pedig a mozgás sokkal könnyebbé válik.

Regeneráció és izommelegítő krém kapcsolata.

 

Az edzés hatására az izomrostok sérülnek, apró szakadások keletkeznek a szerkezetében. Ezt onnan tudjuk, hogy izomlázat érzünk. Ezek a szakadások akkor tudnak minél hamarabb helyreállni, ha a test számára biztosítjuk a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenést.

 

A regenerációnak több területe is van. Ide tartozik például az alvás ami legalább 7-8 óra kell hogy legyen napi szinten. Ezt nevezzük passzív pihenésnek amikor effektíve nem történik izommunka. Másik regenerációs lehetőség az aktív kikapcsolódás, amikor egy könnyed átmozgatással végezzük az izomzat helyreállítását.

 

Bármelyik lehetőséget választhatjuk, biztosan hatásos és kellemes. Előfordulhat azonban, hogy az edzés hatására valamelyik izomcsoport akkora terhelést kapott, hogy nem izomlázat, hanem szó szerint izomfájdalom lép fel. Az izommelegítő krém az ilyen fájdalom kezelésében a lehető legjobb megoldás.

 

Ebben a helyzetben a könnyed átmozgatás már nem feltétlenül segít, sőt, sokszor kellemetlen a már amúgy is görcsös izomnak. Az izomlazító- izommelegítő krém ebben a helyzetben a leghatásosabb. Egyszerűbb, gyorsabb és hatásosabb a Namman Muay izommelegítő krém mint bármi más.